250gm mentega
60gm gula icing
1 biji telur
1 biji kuning telur
420gm tepung gandum
1 sudu makan susu tepung (optional)
1 sudu teh esen vanilla
Filling
250gm cream cheese
50gm mentega
60gm gula kastor
1 biji telur
3 sudu besar whipping cream
Sedikit blueberry filling (mashed) secukupnya
Cara
Cara-cara membuat pastri:-- Pukul mentega dan gula icing sehingga rata. Tidak perlu pukul hingga kembang.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Pukul hingga telur sebati dengan adunan mentega tadi.
- Masukkan tepung yang telah diayak bersama dengan susu tepung sekiranya susu tepung digunakan. Uli menggunakan tangan dengan perlahan.
- Simpan adunan pastri ini ke dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam untuk merehatkan adunan pastri dan proses ini akan dapat mengelakkan pastri mengecut bila dibakar.
- Setelah 1 jam, kuarkan adunan dan canai mengikut ketebalan yang diingini. Masukkan ke dalam acuan mini tart dan cucuk dengan garpu.
- Bakar dengan kepanasan 160 ºc sehingga kekuningan (separuh masak)
Cara-cara membuat Filling Keju:-
- Pukul cream cheese, mentega dan gula kastor sehingga sebati.
- Masukkan telur dan whipping cream. Pukul sebentar sehingga adunan telur dan whipping cream sebati.
Cara-cara membuat blueberry cheese tart:-
- Masukkan blueberry filling ke dalam kulit pastri yang telah dibakar dan diikuti dengan adunan cheese.
- Lorekkan sedikit blueberry filling di atas adunan cheese.
- Bakar pada suhu 180ºc selama 10 - 15 minit bergantung kepada oven masing-masing.
0 comments:
Post a Comment