AISING MENTEGA
500 g marjerin (mentega enak tetapi agak lembik)
500 g krimwell/marvello/creamlight
200-250 g gula aising (atau ikut manisnya)
Sedikit vanilla
Putar marjerin dan creamlight hingga sebati. Masukkan sedikit demi sedikit gula, putar lagi hingga ringan dan gebu. Akhir sekali, campurkan dengan vanila kemudian kacau rata-rata.
NOTA: Krim jenis ini, jika disimpan di dalam peti sejuk, mesti dibiar pada suhu bilik dan diputar sebelum digunakan. Gunakan marjerin jenis baik kerana ia akan menjamin krim enak serta halus.
------------------------------
Ini resepi cake icing dari kelas bakeri yg pernah saya ikuti...
Cake Icing
Mentega - 100gm
Marvello - 100gm
Shortening - 100gm
Gula - 250gm ( dididihkan dengan sedikit air hingga menjadi sirap yang agak likat, sejukkan)
Pukul ketiga-tiga bahan diatas hingga kembang dan masukkan sirap tadi sedikit-sedikit, pukul lagi hingga gebu dan ringan.Bolehlah dihias di tengah dan atas kek setelah diletak pewarna yang disukai.
---------------------------
500 g marjerin (mentega enak tetapi agak lembik)
500 g krimwell/marvello/creamlight
200-250 g gula aising (atau ikut manisnya)
Sedikit vanilla
Putar marjerin dan creamlight hingga sebati. Masukkan sedikit demi sedikit gula, putar lagi hingga ringan dan gebu. Akhir sekali, campurkan dengan vanila kemudian kacau rata-rata.
NOTA: Krim jenis ini, jika disimpan di dalam peti sejuk, mesti dibiar pada suhu bilik dan diputar sebelum digunakan. Gunakan marjerin jenis baik kerana ia akan menjamin krim enak serta halus.
------------------------------
Ini resepi cake icing dari kelas bakeri yg pernah saya ikuti...
Cake Icing
Mentega - 100gm
Marvello - 100gm
Shortening - 100gm
Gula - 250gm ( dididihkan dengan sedikit air hingga menjadi sirap yang agak likat, sejukkan)
Pukul ketiga-tiga bahan diatas hingga kembang dan masukkan sirap tadi sedikit-sedikit, pukul lagi hingga gebu dan ringan.Bolehlah dihias di tengah dan atas kek setelah diletak pewarna yang disukai.
---------------------------
SUGAR SYRUP BUTTER CREAM
250 gm gula castor
1 cawan air
250 gm butter
200 gm marvello or cream margerine
2 tsp vanilla
Masak gula dan air hingga menjadi syrup. Pukul butter dan marvello hingga gebu. Kemudian masukkan syrup gula dan esen vanilla dan pukul lagi sehingga halus dan gebu.
250 gm gula castor
1 cawan air
250 gm butter
200 gm marvello or cream margerine
2 tsp vanilla
Masak gula dan air hingga menjadi syrup. Pukul butter dan marvello hingga gebu. Kemudian masukkan syrup gula dan esen vanilla dan pukul lagi sehingga halus dan gebu.
0 comments:
Post a Comment