Monday, November 29, 2010

PELBAGAI RESEPI COKLAT GANACHE

untuk buat toping cupcakes

BASIC GANACHE - GANACHE ASAS (dikutip dr. blog diana)

CHOCOLATE GLAZING - Glis Coklat
250 gram coklat hitam, dipotong kecil
300 gram krim whipping
30 gram mentega
1 sudu besar madu

Masak krim whipping dan madu hingga mendidih. Campurkan dengan coklat. Gaul hingga coklat cair dengan sempurna. Masukkan mentega dan gaul hingga sebati.
-----------------------------------------------


CREAM GANACHE - Ganache Krim
300 gram whipped cream
500 gram dark chocolate, dipotong kecil
30 gram mentega

Masak whipped krim hingga mendidih. Campurkan dengan coklat. Gaul
hingga coklat dicairkan dengan sempurna. Masukkan mentega dan pukul
hingga sebati. Biarkan ia semalaman suapa ia sejuk dan keras.
---------------------------------------------

BUTTER GANACHE - Ganache Mentega
500 gram dark chocolate, dipotong kecil
250 gram mentega, dilembutkan

Masukkan coklat kedalam mangkuk. Reneh diatas air yang mendidih Gaul coklat sehingga cair. Masukkan mentega lembut kedalam dan gaul sebati. Biar sehingga ia pekat.
--------------------------------------------------

MILK GANACHE - Ganache Susu
300 gram susu
500 gram dark chocolate, dipotong kecil
30 gram mentega

Masak susu sehingga mendidih. Tuanakan ke dalam mangkuk yang berisi
coklat. Kacau hingga coklat cair. Masukkan mentega dan kacau sehingga
sebati. Ketepikan sampai ia pekat.
-----------------------------------------

WHITE CHOCOLATE GANACHE - Ganache Coklat Putih
300 gram coklat putih, dipotong kecil
150 gram krim whipping

Masak krim whipping sehingga didih. Tuangkan ke dalam coklat putih dan
gaul sehingga sebati Biarkan ia sejuk.


PETUA: Coklat hitam dan coklat putih boleh digantikan dengan coklat
masakan dalam setiap resipi. Namun, rasa couverture hitam dan couverture
putih mempunyai keenakkan yang lebih terasa

1 comments:

Anonymous said...

tq.... it gives lot of information to me...

Post a Comment