Monday, November 29, 2010

CHOCOLATE CAKEMOIST

CHOCOLATE CAKE MOIST [Paja]

Bahan 1:
3/4 cawan gula
1 1/2 cawan susu kotak
5 keping chocolate masakan

Bahan 2:
3/4 cawan butter
1 1/2 cawan gula
1 sudu teh esen vanilla
3 biji telur
3 cawan tepung naik sendiri
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
3/4 cawan susu kotak

Cara:
1) Masak guna api perlahan Bahan 1 sampai sederhana pekat.
Biarkan sejuk, masukkan esen vanilla.
2) Bancuh soda bikarbonat dengan 4 sudu besar air sejuk.
3) Pukul butter dan gula hingga kembang.
4) Masukkan telur satu persatu. Kacau perlahan.
5) Masukkan bancuhan soda bikarbonat. Kacau sebati.
6) Masukkan tepung dan susu berselang seli hingga habis. pukul perlahan.
7) Masukkan Bahan 1. Mix it well.
8) Masukkan adunan kek dalam pan. Bakar 40 minit, 350 degree.


Chocolate frost cream:
2 keping choc masakan
4 sudu besar butter
1 telur

1) Masak air dalam periuk besar.

2) Pukul telur sedikit. Masukkan choc masakan dan telur tadi
dalam periuk atau mangkuk kecil.
seeloknya mangkuk tu mangkuk stainless steel, mudah nak cair chocolate.

3) letak mangkuk kecil kedalam mangkuk besar,
kacau semua bahan hingga cair dan sebati.
kena kacau selalu, takut bergentel.

4) bila dah elok sebati, masukkan butter dan kacau perlahan.

5) bila dah likat, tuang dan ratakan atas kek yang dah sejuk.

0 comments:

Post a Comment